Изгаряния при почивка

Големите митове за слънчевите изгаряния при почивка през лятото

Любимият ни сезон, който чакаме буквално цяла година е лятото. С неговото наближаване все повече се надяваме да се озовем на плажа и да се излежаваме до безкрай. Разбира се, всяка една почивка има своите рискове и те могат да удължат неприятно нейното време, което и без това ни се струва безкрайно с дългите летни дни.

Кожните изгаряния могат да ни накарат да се почувстваме като закачалки, защото абсолютно всичко ни боли и при най-лекия допир.  След това всички знаем какво следва – белене на кожата, което също е толкова неприятно. Поради тази причина сме решили да изведем най-разпространените митове за слънчевите изгаряния.

Мляко

Всички сме чували за това, че студеното кисело мляко помага при слънчевите изгаряния. Дерматолозите, обаче са на друго мнение.  Всички те смятат, че единственият плюс от киселото мляко върху парещата зачервена кожа е охлаждащия ефект, който има. Вместо да използвате млякото за това, направете с  него вкусен десерт.

Домати

Често сме чували да изцедим доматен сок върху изгорялата кожа или пък да сложим резени домати, защото съдържат много витамини. Това може да бъде много опасно и безполезно, тъй като доматът освен витамините, съдържа и високо съдържание на киселини. Дори може да ни заболи още повече заради това.

Чай

Много хора препоръчват чай за слънчевите изгаряния, тъй като чаят има противовъзпалителни свойства. За други неща може и да помага, но не и за слънчеви изгаряния. По-добре пийте чая студен и под чадъра, отколкото да правите компреси с него.

Оцет

Оцетът е чудесен за салатата, но не и за слънчеви изгаряния. Оцетът, както и доматите има високо съдържание на киселини, което  може да доведе до още по – големи проблеми. Можете да използвате хидратиращ крем или лосион за тяло, за да намалите болката.

Масло – Изгаряния при почивка

Много баби ревностно защитават тезата, че когато намажем масло върху изгорялата кожа, ще запазим влагата. Това, обаче не е вярно. Както казахме по-горе – по – удачно е да използвате крем.  Освен това, може да вземете и някое хидратиращо мляко с охлаждащ ефект.

Разбира се, за предпочитане е да не се излагате на слънце без подходящата слънцезащита. Ако сте с много чувствителна кожа, то тогава вземете защита, която е с висок фактор. Намажете се поне 30 – 40 мин. преди да сте се изложили  на слънце, за да може защитата да подейства и емулсията да се усвои от кожата. Желателно е след всяко едно излизане от водата да нанасяте отново от продукта.  Стойте под чадъра или се приберете в най-горещите следобедни часове, когато слънцето е най-силно. Изгаряния при почивка са често явление. Можете да си спестите много проблеми и да имате една щастлива и изпълнена с приятни емоции ваканция, ако вземете мерки навреме, за да не изгорите и да не изложите на риск кожата и почивката си.

автор: Апарт Хотел Елит